Lapponia THE ART

Lapponia Jewelry Oy vindt zijn oorsprong in lang gevestigd vakmanschap en een ongedwongen, totaal nieuwe kijk op het ontwerpen van een sieraad. Pekka Antila, zilversmid en oprichter van het bedrijf, zocht naar nieuwe afzetgebieden en realiseerde zich, dat hij daarvoor een persoonlijk en individueel product nodig had.

Hij was een uitmuntend vakman, zeer goed bekend met de eigenschappen van het materiaal waarmee hij werkte en bekend met de eisen die het realiseren van topkwaliteit stelt. Ook realiseerde hij zich, dat hij iemand naast zich nodig had, met een creatieve geest.

In 1963 begon hij de samenwerking met goudsmid en beeldhouwer Björn Weckström. Sindsdien heeft Björn Weckström een grote, steeds wisselende collectie voor Lapponia ontworpen. Geleidelijk werden andere kunstenaars aangetrokken. De schilder Juhani Linnovaara, een Deense smid Poul Havgaard, de beeldhouwer Zoltan Popovits, de Franse sieradenontwerper Christophe Burger en de vrouwelijke ontwerpster Chao-Hsien Kuo.

Allen genieten internationale faam zowel als juwelenontwerper als op andere gebieden van kunst. Men kan gerust stellen dat ieder ontwerp een persoonlijk idee, een boodschap van de ontwerper met zich mee draagt.

Ieder ontwerp is uniek, zoals alleen kunst dat kan zijn.