6 Kunstenaars - 6 Visies

Björn Weckström

Björn Weckström handhaaft zijn stoutmoedige gebeeldhouwde stijl, hij zegt hierover: “voor mij
zijn sieraden kleine beeldhouwwerken met een menselijke achtergrond”

De ontwerper haalt zijn inspiratie uit de natuur.
De kleine goudklompjes die hij in Lapland vond, vormen de inspiratiebron van een totaal nieuwe
stijl van sieraden ontwerpen. De karakteristieke eigenschappen van goud wil hij in zijn ontwerpen zo natuurlijk mogelijk tot uiting laten komen.
Mat-glans combinaties komen hierdoor veel in
zijn werk voor.

De sieraden moeten de puurheid van de natuur uitstralen en zijn daarom voorzien van een puur zilver of puur goud laag. Zilver inspireerde hem tot het creëren van een lijn die afwijkt van het traditionele. Zijn ontwerpen tonen opvallend veel overeenkomsten met buitenaardse landschappen.


Poul Havgaard

Beeldhouwer en smid, zegt: “Met organische vormen als oorsprong, zie ik
sieraden als een spiegel van je persoonlijkheid.” Zijn ontwerpen worden gefabriceerd in hoogglanzend zilver en mystiek glanzend goud.

De organische uitdrukkingswijze van de kunstenaar heeft een stilistische
eenvoud in de zachte vormen van zijn ontwerpen.

Hij houdt zijn ontwerpen zo strak mogelijk, om de natuurlijke schoonheid van
het materiaal zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Het enige
opvallende detail in zijn ontwerpen is een fijne zeer expressieve lijn.

Hij gebruikt deze lijn als een soort deellijn: tussen twee organische vormen;
tussen mat en gepolijst, om op deze wijze een contrast naar voren te brengen.

 


Zoltan Popovits

Zoltan Popovits haalt zijn inspiratie uit onder andere de beeldhouwkunst en de ceramiek. Zijn eerste werk was een sterling zilver schaakspel.

Zijn sieraden bevatten een boodschap welke door de drager
op individuele wijze vervolmaakt wordt. Zijn goudcollectie
laat de filosofie over sieraden gemaakt door indianen zien.
Hij deed zijn  inspiratie op door sieraden tradities van
Indianen, Azteken en Maya’s in Zuid-Amerika.

De kunstenaar bewondert de door hun ontwikkelde
technieken om goud te bewerken en de zuiverheid van de sieraden. Popovits gaat uit van de filosofie dat sieraden een eenheid moeten vormen van de mens met haar natuurlijke omgeving. Hij gebruikt gevoelige vormen, gecombineerd
met kleurrijke stenen.

In zijn ontwerpen wordt goud gecombineerd met onyx en delicate opalen. In enkele ontwerpen heeft hij diamanten gebruikt, als dramatisch contrast met het zwart van de onyx.Voor Lapponia ligt de waardering van een edelsteen niet zozeer bij diens schoonheid, maar meer bij het passen bij een bepaald ontwerp.

Christophe Burger

Beeldhouwer en smid, zegt: “Met organische vormen als oorsprong, zie ik sieraden als een spiegel van je persoonlijkheid.” Zijn ontwerpen worden gefabriceerd in hoogglanzend zilver en mystiek glanzend goud. De organische uitdrukkingswijze van de kunstenaar heeft een stilistische eenvoud in de zachte vormen van zijn ontwerpen.

Burger’s sieraden bevatten een boodschap die verder gaat dan de eerste verrassende indruk. Hij vindt dat het zijn taak als sieraden ontwerper is om de ogen van de toeschouwer te openen door het gebruik van klassieke materialen op een nieuwe wijze. Hij hoopt bij de toeschouwer een gevoel van schoonheid op te wekken, niet alleen voor zijn eigen sieraden maar voor alles in het leven.

Met de geometrische vormen en het  veelvuldig gebruik van triangels in  zijn Lapponia collectie voegde hij in 1989 een totaal nieuwe lijn toe. Naast het traditionele goud gebruikt de kunstenaar veelvuldig 18 karaats witgoud wat gelegeerd is met palladium. Diamanten in buitengewone slijpsels en kleurstenen in alle variëteiten worden als decoratieve accenten in zijn werk gebruikt. Herkenbaar zijn de constante streepjes die als een handtekening in zijn ontwerpen zijn verwerkt.

Ook wordt zijn collectie gekarakteriseerd door een tweestrijd in materialen en de oppervlakte van de afwerking. De combinatie van oogverblindend geelgoud met een zwarte roesteffect van witgoud enerzijds en de combinatie van gematteerde en glanzende oppervlaktes anderzijds.


Pekka Hirvonen

Pekka Hirvonen streeft naar eenvoud. Groeven en lijnen creëren een harmonieuze eenheid. Het aanhouden van de emotie van het sieraad vormt een uitdaging voor de productie.

De vormen kunnen worden beschreven als een elegante beweging. Dezelfde soort vormen kunnen worden gevonden in de natuur en worden daarom aangetrokken door het menselijk oog.

Het ritme van de vormen geeft Hirvonens interesse in muziek weer. Vooral jazz en fusion jazz.

Pekka’s sieraden hebben een boodschap, zijn praktisch, tijdloos en mooi voor iedere dag.
 

 

Chao-Hsien Kuo

Voor het eerst in het bestaan van Lapponia is het team van ontwerpers uitgebreid
met een vrouwelijk lid.

"Mijn sieraden reflecteren mijn liefde voor natuur en mijn passie voor ontwerpen. Ik
wil graag sieraden ontwerpen waarin de natuurlijke oorsprong tot uiting komt, zonder dat daar veel woorden voor nodig zijn en ik wil graag de emoties van de dragers en
de kijkers prikkelen. Voor mij is het belangrijk dat een juweel niet alleen mooi op zichzelf is, maar ook een accent geeft aan de drager."

De Taiwanese Chao-Hsien Kuo is sinds januari 2006 voor Lapponia werkzaam.